Lukeminen lapselle kannattaa - listasimme kuusi syytä

Päivitetty: touko 27


Arjen pyörityksessä ovat tabletit ja jopa kännykät tuttu näky yhä useamman ja yhä pienemmän lapsen kädessä. Perinteisen kirjan valinta ja lapselle lukeminen kuitenkin kannattaa, sillä lukuhetket luovat muistoja yhdessä vietetystä ajasta ja niiden aikana lapsi kokee läheisyyttä ja turvaa. Listasimme kuusi tärkeää syytä miksi lapselle tulisi lukea vähintään kerran päivässä.


1. Kiinnostus kirjoihin säilyy

Kun aloitat lukemisen lapselle jo varhain, on todennäköistä, että lukemisesta tulee tapa ja kiinnostus säilyy. Kun lapsi mielessään liittää lukemiseen mukavia muistoja, hän on kiinnostuneempi opettelemaan lukemista itsekin.


2. Keskittymiskyky paranee

Lukeminen kannattaa aloittaa pienelle lapselle pienistä pätkistä ja vähitellen pidentää lukuaikaa. Lapsen keskittymiskyky paranee asteittain ja pian hän jaksaa keskittyä yhä pidempiä aikoja.


3. Lukeminen on tärkeää lapsen kielellisen kehityksen kannalta

Kuunnellessaan tarinaa, lapsesi vahvistaa kielellisiä taitojaan ja kasvattaa sanavarastoaan. Lapsi oppii sanojen oikeaa lausumista, sanojen käyttöä lauseissa sekä kielioppia. Nämä taidot siirtyvät lopulta lapsen omaan puheeseen ja kirjoitukseen.


4. Tarinoiden kuunteleminen kehittää lapsen mielikuvitusta

Mielekkään sadun edetessä lapsi visualisoi tarinoiden tapahtumia mielessään. Tarinoiden kautta lapsi voi kokea tapahtumia ja tilanteita, joita oikeassa maailmassa ei tapahdu. He pääsevät esimerkiksi tutustumaan vieraisiin kulttuureihin ja mielikuvitushahmoihin. Usein lapset, joille on kotona luettu satuja, keksivät myöhemmin tarinoita mielellään itsekin.


5. Lapsen ajattelu ja kuullun ymmärtäminen kehittyvät

Kun luette kirjoja ja lukemisen aikana tai jälkeenpäin keskustelette niistä, lapsen ongelmanratkaisukyky ja empatia paranee. Jos lapsi kyselee ja haluaa keskustella tapahtumista kesken tarinan, muistathan että se on vain hyvä asia ja pysy kärsivällisenä. Samalla voit korostaa tärkeitä asioita, joita kirjasta voi oppia.


6. Lukuhetki on tärkeää aikaa yhdessäololle

Tämä on ehkä tärkein ja korvaamattomin etu! Voitte heittäytyä yhdessä seikkailuun ja olla samalla lähekkäin. Voit antaa lapselle jakamatonta huomiota ja siinä hetkessä olet vain häntä varten. Lapsi rauhoittuu hyvän kirjan äärelle ja teidän molempien stressitasot laskevat.


Lapset rakastavat toistoa ja lempikirjan löydettyään haluavat todennäköisesti lukea sitä uudelleen ja uudelleen, aikuisen kyllästymiseen asti. Lapsen toiveita tulisi kuitenkin kunnioittaa ja ohjailla muihin vaihtoehtoihin hellävaraisesti. Voitte tehdä myös yhdessä retkiä kirjastoon ja tutkia erilaisia kirjoja.Puuhaboxin tarjoamat Satuseikkailut, jotka yhdistävät tarinan leikkiin jännittävällä tavalla sisältäen niin pulma- kuin liikuntatehtäviäkin, sopivat parhaiten päiväsaikaan tai alkuiltaan, kun sekä lapset että vanhemmat ovat virkeitä. Ennen nukkumaan menoa taas sopivat paremmin rauhallisemmat tarinat, jolloin tärkeintä on yhdessäolo ja läheisyys.


Ihania lukuhetkiä!

0 katselukertaa

Puuhapuu Oy

Kisakuja 9
21380 Aura

puuhaboxi@puuhaboxi.fi

Y-tunnus: 3126301-4

  • Puuhaboxi Instagramissa
  • Puuhaboxi Facebookissa

©2020 by Puuhapuu Oy